Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Ρέμα Ραφήνας, ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης μας


Ένα Ρέμα δίπλα στο σχολείο μας το Ρέμα Ραφήνας. 
Πολλές φορές έχουμε ακούσει να γίνεται λόγος γι αυτό. Καθημερινά το έχουμε δει να αλλάζει μορφές και πρόσωπα. Το έχουμε δει άγριο, ορμητικό να μας τρομάζει αλλά και ήρεμο, γαλήνιο να μας προσφέρει απλόχερα την ομορφιά του.
Τι είναι όμως Ρέμα; Γιατί το δημιούργησε η φύση; Έχει κάποιο σκοπό;
Το ρέμα λοιπόν είναι ένα στοιχείο της φυσικής τοπογραφίας της κάθε περιοχής  αποδέκτης και αγωγός των νερών της βροχής, του χιονιού και των φυσικών πηγών που εξυπηρετεί την απορροή τους σε άλλους αποδέκτες μεγαλύτερης χωρητικότητας φυσικούς ή τεχνητούς που βρίσκονται σε χαμηλότερες στάθμες. Άρα ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της ύπαρξης του ρέματος είναι η αντιπλημμυρική προστασία.
Δυστυχώς πολλές φορές έχουμε δει το ρέμα  πλημμυρίζει τις γύρω περιοχές λόγω του ανεπαρκούς καθαρισμού της κοίτης του από φερτά υλικά ή από αυθαίρετα κτίσματα ή από άλλες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Μία ακόμα βασική ιδιότητα του ρέματος , εκτός από τη συλλογή και απορροή του νερού, είναι η δυνατότητα που παρέχει στην χλωρίδα και στην πανίδα να αναπτυχθεί στην κοίτη του αλλά και στο χώρο που το περιβάλλει.
Έτσι τα ρέματα, σε συνδυασμό με την παράκτια  βλάστηση, αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα που είναι απολύτως απαραίτητο να διαφυλαχτούν.
Είναι επίσης μεγάλη η σημασία των ρεμάτων, λόγω του ότι είναι φυσικοί σχηματισμοί,  οι οποίοι αποτελούν αναντικατάστατο χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, λόγω της βιοποικιλότητάς τους.
Οι κατάφυτες περιοχές γύρω από τα ρέματα, και φυσικά οι περιοχές γύρω από το δικό μας, το Ρέμα Ραφήνας,  αναβαθμίζουν και ομορφαίνουν την περιοχή, προσφέρουν αισθητική ικανοποίηση, ηρεμία, επαφή με τη φύση και αποτελούν τόπους αναψυχής για τους κατοίκους.
Image
Ένα ακόμα σημαντικό όφελος που προσφέρει το ρέμα σε μια περιοχή είναι η επιρροή στο κλίμα  και τη θερμοκρασία της περιοχής. Το χειμώνα η παράκτια βλάστηση, μειώνει τον κίνδυνο παγετού και το καλοκαίρι η βλάστηση που συναντάμε στις παραρεμάτιες περιοχές παρέχει πυκνή σκιά και ταυτόχρονα η εξάτμιση του νερού, που απορροφούν τα δέντρα, καταναλώνει σχετική ενέργεια που τελικά ψύχει το περιβάλλον
Η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα, την οποία έχει προσυπογράψει και η Ελλάδα
και έχει επικυρώσει με το νόμο 2204 (ΦΕΚ 59 Α/15.4.1994), παρέχει ένα ικανοποιητικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των ρεμάτων, ενώ παράλληλα στοχεύει στο δίκαιο επιμερισμό των ωφελειών που προέρχονται από τη χρήση του.
Δυστυχώς οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις δείχνουν πως ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί η δε θέλει να κατανοήσει τη χρησιμότητα των ρεμάτων. Έτσι μια από τις προτεραιότητές της περιβαλλοντικής μας ομάδας είναι να αναδείξουμε την αξία και τη συμβολή του Ρέματος Ραφήνας, στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής αλλά και στη βελτίωση της ζωής μας γενικότερα, καθώς και η προστασία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου