Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Σπατάλη τροφής

 Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται παγκοσμίως ταυτόχρονα μεγάλη ποσότητα τροφής σπαταλάται παγκοσμίως.


Παγκoσμίως 
 Τουλάχιστον το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται κάθε χρόνο στον κόσμο για κατανάλωση σπαταλάται - περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι. (Global Food Losses and Food Waste FAO, 2011)
 Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται ενώ θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον υποσιτισμό με λιγότερο από το ένα τέταρτο των τροφίμων που σπαταλούνται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. (Waste: Uncovering the Global Food Scandal, Stuart, Τ., Penguin, 2009). 
 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των πλούσιων χωρών προέρχεται από την καλλιέργεια τροφίμων που καταλήγουν να μην καταλώνονται. (Waste: Uncovering the Global Food Scandal, Stuart, Τ., Penguin, 2009). 
Στην Ευρώπη
 Για κάθε ευρωπαίο πολίτη, 179 κιλά τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο στην αλυσίδα παραγωγής και διανομής τροφίμων αλλά και στο σπίτι (BIO IS / Eurostat, οι γεωργικές απώλειες δεν συμπεριλαμβάνονται) 
 Κάθε Ευρωπαίος καταναλωτής σπαταλάει 76 κιλά τροφίμων ετησίως. (BIO IS / Eurostat, oi γεωργικές απώλειες αποκλείονται, μη φαγώσιμα προϊόντα περιλαμβάνονται) 
 Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι αν χρησιμοποιούνταν περισσεύματα τροφίμων για την εκτροφή ζώων αντί για πρωτογενείς τροφές, θα απελευθερώνονταν ποσότητα τροφίμων ικανή να θρέψει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. 
 Η εκτροφή γουρουνιών με περισσεύματα τροφίμων θα μείωνε σημαντικά την ανάγκη για 40 εκατομμύρια τόνους σόγιας, που καλλιεργούνται σε τροπικά δάση κάθε χρόνο και εισάγονται στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου.

Στην Ελλάδα
 Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλά 98,9 κιλά τροφικών περισσευμάτων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Από αυτά, περίπου 30 κιλά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας καταναλωτικές συνήθειες. 


 Έρευνα που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Public Issue για λογαριασμό του προγράμματος WWF - Καλύτερη Ζωή έδειξε ότι  το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, με τους νέους  από 18 -34 ετών να πετάνε τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 πετούν ελάχιστα τρόφιμα.

Σπατάλη τροφίμων
 Μπορείς επίσης να μάθεις περισσότερα για τη σπατάλη τροφίμων στη σχετική θεματική της WWF - Καλύτερης Ζωής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου