Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων


2 Φεβρουαρίου, η χθεσινή ημέρα, έχει ορισθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα Υδροτόπων.

Στις 2 Φεβρουαρίου το 1971 υπογράφηκε η συνθήκη Ramsar στο Ιράν, με σκοπό την προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων. Στη Συνθήκη συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες υγρότοποι σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα προστατεύονται 10 βάσει της Συνθήκης, αλλά συνολικά υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 υγρότοποι: λίμνες, ποτάμια, έλη, λιμνοθάλασσες, αλυκές, εκβολές και άλλοι υγρότοποι αποτελούν το σπίτι για χιλιάδες πουλιά και άλλους οργανισμούς. Οι υγρότοποι όμως «τροφοδοτούν» και τη δική μας ζωή: προσφέρουν νερό για ύδρευση και άρδευση, προστατεύουν από πλημμύρες, ενεργούν ως φίλτρα καθαρισμού ρύπων, μειώνουν τις ζημιές από παγετούς και καύσωνες, παρέχουν αλιεύματα, δίνουν τροφή σε αγροτικά ζώα, αποτελούν ευκαιρίες για αναψυχή και πολλά άλλα!

Μεγάλη τύχη για μας να έχουμε έναν υγρότοπο λίγα μέτρα πιο κάτω από το σχολείο μας.
Ο Υγρότοπος που σχηματίζεται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, μπορεί να είναι μικρός, αλλά με μεγάλη σημασία, αφού αποτελεί καταφύγιο και τόπο ξεκούρασης στο μεγάλο ταξίδι των αποδημητικών πουλιών.

Ο Υγρότοπος Ραφήνας, κάνει την πόλη μας ξεχωριστή, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι περνούν, αλλά ελάχιστοι παρατηρούν την άγρια ομορφιά του και τους όμορφους πτερωτούς επισκέπτες του.
Το Ρέμα Ραφήνας πολλές φορές κινδυνεύει από την άγνοια αλλά και από τις παρεμβάσεις των ανθρώπων και περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να το προστατεύσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου