Τα τροφιμογενή νοσήματα προκαλούνται κυρίως από μικρόβια, που έχουν επιμολύνει το τρόφιμο που καταναλώνουμε.
Βασικές αιτίες των νοσημάτων αυτών, είναι η μη τήρηση κανόνων υγιεινής, το ανεπαρκές μαγείρεμα, η μη τήρηση ορθών πρακτικών παραγωγής τροφίμων.
Για να προκληθεί τροφιμογενές νόσημα, πρέπει να συνυπάρχουν τρία στοιχεία:
Βασικές αιτίες των νοσημάτων αυτών, είναι η μη τήρηση κανόνων υγιεινής, το ανεπαρκές μαγείρεμα, η μη τήρηση ορθών πρακτικών παραγωγής τροφίμων.
Για να προκληθεί τροφιμογενές νόσημα, πρέπει να συνυπάρχουν τρία στοιχεία:
- το τρόφιμο να έχει επιμολυνθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς
- το μολυσμένο τρόφιμα, να παραμείνει για αρκετό διάστημα, σε κατάλληλες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας
- κατανάλωση αρκετής ποσότητας τροφίμου, ώστε να υπάρχει σε αυτή, τέτοιος αριθμός μικροοργανισμών, που να είναι ικανός να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.
Τροφιμογενή νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν η Σαλμονέλλα, η Λιστέρια, ο Κηρώδης Βάκκιλος, το Καμπυλοβακτηρίδιο κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου